Un sistem de ventilare cu recuperare de căldură este un ansamblu de componente care contribuie la împrospătarea și filtrarea continuă a aerului din interiorul unui imobil.
Acest sistem funcționeaza permanent, prin intermediul unor ventilatoare poziționate pe coloanele de introducere și evacuare a aerului. Aerul este introdus în încăperile curente (dormitoare, sufragerii, etc.) și este extras din băi și bucătării.
Filtrele sunt poziționate atât pe coloana de introducere cât și pe cea de evacuare a aerului, întotdeauna înainte de fagurele în care se produce schimbul de căldură pentru a evita colmatarea acestuia cu praf.
Schimbătorul de căldură poate fi metalic sau din plastic el fiind alcătuit din plăci subțiri care facilitează schimbul termic.
În funcție de producător, eficiența schimbătoarelor de căldură poate varia între 60% și 95%.
Componentele care compun acest sistem sunt următoarele:
Unitatea de ventilare
Reprezintă elementul principal al sistemului de ventilare deoarece aici se regăsesc ventilatoarele, filtrele și schimbătorul de căldură.
Unitatea de ventilare se dimensionează în funcție de necesarul de aer proaspăt care trebuie introdus în locuință, acest necesar determinându-se în funcție de numărul de ocupanți la care se adaugă pierderi de presiune datorate lungimii și formei tubulaturii.
Presiunea în tubuluatură scade odată cu numărul de zone în care aceasta își schimbă direcția (din cauza efectelor aeraulice care se produc în acele zone) și cu lungimea propriu-zisă a tubulaturii (trebuie împins aerul pe o distanță mai mare).
Schimbătorul de căldură are forma unui fagure (a unei prisme hexagonale) și are rolul de recupera energia fără a amesteca fluxurile de aer. Astfel, aerul proaspăt care intră în locuință nu se intersectează cu cel viciat care este evacuat.
Sistemul de distribuție
Sistemul de distribuție reprezintă ansamblul componentelor care asigură distribuția aerului proaspăt introdus în interiorul locuinței și evacuarea celui viciat.
El este compus din:
Tubulatură
Conducte cu diametre și forme diferite, alese în funcție de specificațiile proiectului. Diametrele se determină în funcție de debitul necesar de aer care trebuie introdus / extras și se pot alege, dacă este necesar, conducte ovalizate pentru a micșora înălțimea tavanului fals.
Este foarte important ca tubulaturile să fie antistatice (previn depunerea prafului) și tratate antibacterian.
Distribuitor
Unitatea de ventilare introduce și extrage aerul prin intermediul unor tubultaturi cu diametre considerabil mai mari. Pe conducta de introducere se montează un atenuator de zgomot apoi din acesta se face conexiunea la distribuitor care are rolul de a împărți aerul către elementele terminale.
Elemente terminale
Introducerea și eliminarea aerului se realizează prin elemente terminale care pot avea mai multe modele în funcție de aspectul dorit. Elementele terminale de interior au valve cu ajutorul căroră se reglează debitul aerului introdus, conform proiectului de specialitate.