Scopul acestui articol de blog este de a vă răspunde pe scurt celor mai des întâlnite întrebări legate de sistemele de ventilație.
În cadrul articolului vom avea marcate mai multe explicații succinte ale unor termeni inginerești, astfel încât – până la final – să putem înțelege pe deplin conceptul sistemului de ventilație cu recuperare de căldură.
De ce am nevoie de un sistem de ventilație?
Aceasta este prima întrebare la care trebuie să răspundem, iar răspunsul este mereu acela al sănătății tale și a celor dragi cu care locuiți. Din nefericire, din cauza mediului poluat în care trăim, în fiecare an apar tot mai multe cazuri de probleme respiratorii , ventilarea manuală prin deschiderea geamurilor rezolvând doar o mică parte din problemele pe care dorim să le combatem.
La ce ne ajută ventilarea manuală (deschiderea geamurilor)? În mare parte doar la echilibrarea nivelului de dioxid de carbon din interiorul locuinței deoarece nu putem împiedica intrarea prafului, a alergenilor din aer și nici nu putem recupera căldura pierdută.
O scurtă explicație a pierderii de căldură
Ca să nu facem confuzie cu aerul cald, atunci când discutăm despre căldură ne referim la definiția fizică a termenului, adică la energia transferată dintr-un sistem termodinamic mediului înconjurător. Conceptul de ”pierdere de căldură” este de la sine înțeles iarna când am încălzit locuința, iar deschizând geamurile simțim ”frig”.
Astfel, este foarte important să înțelegem că și vara pierdem ”căldură”, spre exemplu atunci când avem aerul condiționat pornit la o temperatură de 22 de grade în interior și deschidem geamurile, afară fiind 30 de grade, pierdem ”căldură” adică energie termică.
Energia (în acest caz temperatura) din exterior și cea din interior vor tinde să se echilibreze, dar va câștiga mediul cu energie mai multă, acesta fiind întotdeauna mediul exterior. După cum ați intuit foarte bine, aici intervine schimbătorul de ”căldură” încorporat în echipamentul de ventilație cu recuperare de căldură, iar modul de funcționare al acestuia este descris în articolul de blog de aici .
Acum, că am înțeles ce reprezintă ”schimbul de căldură” (schimbul de energie), putem reveni la problematica nivelului de CO2.
Reducerea nivelului de dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm este extrem de important pentru oameni deoarece o concentrație mare de CO2 duce la oboseală prematură, stres și chiar stări de anxietate. Vom elabora într-un articol viitor problema concentrației mari de CO2 din aerul pe care îl respirăm asupră sănătății noastre.
Stabilind că putem reduce nivelul de CO2 din aer prin deschiderea geamurilor mai avem nevoie de ventilație? Având în vedere că ne-ați urmărit până aici răspunsul va fi evident, da.
Spre deosebire de ventilarea manuală, un sistem de ventilare cu recuperare de căldură funcționează permanent, adică veți beneficia constat de aer proaspăt și filtrat în locuință deoarece echipamentul este dotat cu filtre care îndepărtează praful și alergenii din aer, vom trata separat sistemul de filtrare a aerului într-un articol viitor.
Dacă sistemul funcționează permanent, nu voi avea curenți de aer în casă?
Da, vor exista curenți de aer, dar nu se vor simți deoarece sistemele de ventilație se proiectează astfel încât debitele de aer introduse și evacuate să nu afecteze confortul interior..Un sistem de ventilare dimensionat corespunzător niciodată nu se va simți și nici nu se va auzi.
Este foarte important de înțeles că aceste sisteme au fost adaptate locuințelor individuale de-a lungul timpului, producătorii de echipamente pe care noi îi recomandăm având peste 100 de ani de experiență în domeniu!
Dacă instalația de ventilare merge nonstop nu consumă mult curent?
Este a doua întrebare care ne este adresată în mod frecvent legată de costul de funcționare
De obicei, la această întrebare răspundem cu următorul exemplu: un recuperator mediu, de 300 m3/h, consumă 0.15 W/m3/h, ceea ce se traduce într-un consum de 1.08 kW pe zi (0.15 W/m3/h x 300 m3/h x 24h) adică 32.4 kW pe lună (1.08kW / zi x 30 zile).
Considerând prețul actual al curentului 0.8 lei/kW*, vom ajunge la un cost operațional de 32.4kW x 0.8 lei/kW = 25.92 lei pe o lună!
Trebuie avut în vedere că mai sus am calculat doar costul operațional, nu am scăzut din el energia recuperată (pânâ la 90%) de centrală.
Pe măsură ce energia electrică și cea de încălzire a locuinței se vor scumpi, aceste echipamente vor deveni din ce în ce mai valoroase deoarece ele recuperează pierderile de energie cauzate de ventilarea manuală. Valoarea recuperării energiei pierdute va crește proporțional cu scumpirea energiei.
Filtrarea aerului sau recuperarea energiei pierdute sunt doar câteva dintre beneficiile pe care sistemele de ventilare cu recuperare de căldură le oferă, iar în articolele care vor urma vă vom prezenta și mai multe beneficii ale acestor sisteme.
Cu ajutorul unui sistem de ventilație veți beneficia de un confort sporit cu costuri reduse.
Vă mulțumim pentru interesul acordat!